Hjärt- och lungräddning

Hjärt- och lungräddning räddar livet på många personer varje år. Det är en metod som i de flesta fall lärs ut i skolan i samband med undervisning i idrott och hälsa men det är inte fel att uppdatera sina kunskaper då och då.

Hur lär man sig hjärt- och lungräddning?

Om man redan kan grunderna i metoden kan det räcka med att läsa sig till instruktioner för att man med en gång ska komma ihåg hur man gör. På sajten 1177 finns det både bild, skrift och video om hjärt- och lungräddning. Du kan också ansöka om att gå kurser i metoden. Ibland är de kostnadsfria, andra gånger kostar de någon hundralapp.

När ska metoden användas?

Om en person inte andas, om denne inte har puls eller om hjärtat inte slår är det dags att börja med hjärt- och lungräddning. Tänk dock på att inte utföra kompressioner om personens hjärta slår och ha koll på om personen kommer igång med andningen under den livräddande proceduren.

Faror med hjärt- och lungräddning

När man utför hjärt- och lungräddning på en person finns det en viss risk att man råkar knäcka ett revben eller flera på den drabbade personen. Det är dock en liten risk, och jämfört med risken att förlora livet är ett brutet revben ingenting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *