Vårda dina sinnen

Sverige har en ökande äldre befolkning och även om många är friska och aktiva kommer fler äldre att behöva söka vård i framtiden. Det är viktigt att pensionärer motionerar för att förebygga hälsoproblem men det är lika viktigt att vårda sina sinnen. Forskning har visat att äldre håller sig friskare längre och har bättre välbefinnande när de sysslar med plantering, växter och trädgård.

En trädgård

För äldre ger en trädgård mening, sammanhang, motion, avkoppling, inspiration, vila samt livslust. En trädgård kan vara ett litet paradis som inbjuder till social gemenskap där vänner, grannar och familjemedlemmar kan mötas över en kopp kaffe. Förutom att äldre personer är mer aktiva när de har tillgång till en trädgård kommer trädgårdsarbete att hålla våra äldre friskare samt hjälpa dem behålla sina kognitiva förmågor längre.

Stimulera sinnena

Trädgården stimulerar våra sinnen. Den står aldrig stilla utan bjuder gärna på fina överraskningar. Naturen upplevs på nära håll genom de växlande årstiderna, sol, väder och vind. Men även för den som inte har en trädgård är det bevisat att blommor och växter hemma och/eller på balkongen hjälper äldre att förbättra sin hälsa, korttidsminne och sinnen. Vackra blommor och krukväxter gör oss gladare och får oss att känna oss mindre ensamma eller isolerade.

Meningsfull syssla

Att plantera och så frön som kommer att växa och bli plantor är en meningsfull och spännande sysselsättning. Trädgården kräver omtanke och skötsel såsom vattning, gödning, delning av perenner, plantering av nya växter och lökar samt rensning av ogräs som ger äldre en rolig och spännande aktivitet. Detta stimulerar även utsöndring av signalsubstansen dopamin som får oss att känna oss piggare och gladare. Växter kan även odlas i krukor på fönsterbrädan, balkongen eller terrassen. Hos wexthuset.com hittar du allt du behöver för plantering hemma och/eller i trädgården till bra pris och hög kvalitet. Wexthuset har ett stort sortiment av fröer, blommande lökväxter, köksväxter, klätterväxter, perenner, buskar och träd samt mycket mer. Här kan du även köpa alla tillbehör du behöver för frösådd och plantering. När du handlar hos Wexthuset får du snabb leverans, poäng på allt du köper och fri frakt på fröer.

Lugn och ro

Lugna och behagliga sinnesintryck från trädgård och natur kommer att öka utsöndringen av hormonet oxytocin (även kallat lugn och ro-hormonet) i hjärnan. Detta hormon kommer att dämpa ångest, få hjärtat att slå lugnare, höjer smärttröskeln samt gör oss mer sällskapliga och frimodiga. När stress minskar stimuleras kroppens läkningsförmåga samt ökar kroppens näringsupptag. Växter och blommor i krukor hemma eller växande i en trädgård får oss att bli mer avslappnade och ökar glädjen. Att ha en del av naturen nära oss kommer att stärka vår hälsa och göra oss mer positiva. Växter, blommor och trädgård ger äldre en meningsfull och rolig sysselsättning som motverkar understimulation som kan utlösa stress. Det är viktigt för oss alla att ha kontakt med naturen. Men för äldre personer är det ett viktigt inslag i vardagen för att ge bättre livskvalitet och för att förebygga hälsoproblem. Vår kropp behöver motion men också våra sinnen behöver stimulans för att vi ska må bra.