Kostnad vid ilningar i tänderna

Nästan alla har någon gång märkt av att det isar eller ilar till i en eller flera tänder när de andas in, äter något varmt eller dricker kall vätska. Ibland går ilningen över lika snabbt som den uppkommit och så tänker man inte mer på det. Men ibland kan den stanna kvar och då kan det vara läge att agera.

Vad orsakar ilningar i tänderna?

När det gäller just ilningar i tänderna kan de orsakas av flera olika saker. Man kan ha tappat en bit av en fyllning, en tand kan ha gått sönder eller så har man fått karies. Det kan också vara en nylagad tand som till en början är mer känslig. Även blottade tandhalsar kan leda till ilningar i tänderna. Man kan också ha tandskador orsakade av tandgnissling eller tandborstning som leder till besvären.

Vilka behandlingar är aktuella?

När man söker vård för ilningarna görs en undersökning för att ta reda på exakt vad de orsakas av. Man kan behöva utsätta tanden för olika element som belastning, kyla eller värme. Det krävs i regel också röntgen om tandläkaren inte hittar något uppenbart fel. Handlar det om att man gnisslar tänder får man ofta en tandskena som motverkar tandgnisslingen och man kan även få hänvisning till avslappningsbehandling eller psykolog. Har man karies eller sprickor i en tand lagas det och är tänderna helt enkelt känsliga har tandläkaren ett permanent lack som målas på tänderna för att besvären ska minska.

Kan man lindra besvären med egenvård?

Om man bara drabbas av ilningar ibland, och de inte sitter kvar kan man prova med egenvård. Det finns bra tandkräm och munskölj som minskar ilningar i tänderna. De stärker emaljen och bildar en skyddande hinna som gör att kyla och annat inte påverkar tanden i lika stor bemärkelse. Man kan också försöka borsta tänderna lite mer försiktigt. Beror ilningarna på att man fått en tandköttsskada läker tandköttet väldigt fort och då slutar tanden att ila.

Vad kostar det att bli av med ilningar?

Hur mycket det kostar att bli av med ilningarna kan variera. När det går att avhjälpa problemen med hjälp av egenvård kanske man inte ens behöver lägga ut hundra kronor för att besvären ska vara borta för gott. En bra tandkräm kostar sällan mer än 30 kronor. Behöver man gå till tandläkaren kan kostnaden bli högre, men det beror såklart på vad som ska göras. Ibland räcker det med att få ett permanent lack penslat på tänderna, och så kan man fortsätta med egenvård. Då kommer man i regel upp till en kostnad på omkring 1000 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *