Så får du friska och snygga tänder

Den som tar bra hand om sina tänder minskar risken att hamna på sjukhus, vilket är bra för både den enskilda individen och samhället i stort. Dålig munhälsa kan förkorta ditt liv med flera år, så det gäller att sköta din munhygien om du vill slippa hjärtsjukdomar och blodförgiftning när du blir äldre. Vill du ta hand om dina tänder på bästa sätt så bör du tänka på din kost men också på vilka tandvårdsprodukter du använder.

Är du en av alla dem som längtar efter friska och snygga tänder så kan du med fördel genomföra en tandblekning hemma. Att bleka tänderna i hemmets lugna vrå är både enklare och billigare än att göra det hos tandläkaren, och du kan således spara dina pengar till bra tandvårdsprodukter. Om du planerar att bleka dina tänder så kan det vara en god idé att jämföra olika behandlingar och titta lite närmare på hur långvarigt resultat produkterna utlovar samt om de är godkända av EU. Strävar du efter en helt frisk mun så räcker det dock inte med att bleka tänderna. För att undvika riktigt allvarliga sjukdomar så bör du använda eltandborste, tandpetare, tandkräm och munsköljning dagligen. Regelbundna besök hos såväl tandläkare som tandhygienist är också nödvändiga.

Dålig munhälsa kan leda till alla möjliga sjukdomar

Du har kanske redan läst i ett tidigare inlägg att infektioner i munnen lätt sprider sig till övriga kroppen? Faktum är att dålig munhygien ofta leder till tandlossning, vilket i sin tur kan få följder som hjärtsjukdomar, cancer, mag- och tarmsjukdomar och högt blodtryck. Många äldre avlider i blodförgiftning, och även i dessa fall kan dålig munhälsa vara en bidragande orsak. Att inte ta hand om sina tänder kan alltså få förödande konsekvenser, speciellt i dessa tider när samhället brottas med långa vårdköer. En studie vid Malmö universitet visar att individer med tandlossningssjukdomar löper en stor risk att utveckla hjärtsjukdomar och till och med dö i förtid. Studien pekar på hur viktigt det är att sjukvården och tandvården samverkar för att upptäcka människor som befinner sig i riskzonen.

Ät och drick rätt för att hålla dina tänder friska

Kosten spelar en mycket stor roll för din tandhälsa, och här handlar det framför allt om att undvika socker. Det är också viktigt att låta tänderna vila mellan måltiderna, eftersom tänderna behöver tid att ta upp mineraler. Du bör dessutom hålla dig borta från mat och godis som klibbar sig fast på tänderna.