Efter en operation

Om du har gjort en operation kan du i de flesta fall räkna med att ha ont efteråt. Din läkare bör kunna förutse ungefär vilka problem du kommer ha och skriva ut smärtstillande läkemedel åt dig. Om du har väldigt svåra problem är det viktigt att du tar kontakt med sjukvården igen och beskriver vad det är du upplever. Att en operation är genomförd behöver inte betyda att den gått 100% bra utan det kan vara något som gått fel, eller stygn som gått upp. Då behöver det åtgärdas så snabbt som möjligt för att undvika infektioner eller liknande.

Sjukskrivning efter operation

Huruvida du blir sjukskriven efter en operation eller ett kirurgiskt ingrepp beror på vad som har gjorts och hur läkaren bedömer din arbetsförmåga. Efter en enklare operation kan du ibland gå tillbaka till jobbet direkt efter, medan andra kan medföra lång sjukskrivning.

Även skönhetskirurgi kan ge rätt till sjukskrivning. Om du till exempel genomfört en bröstförstoring hos Motiva och har ont efteråt kan du få sjuklön. Tänk dock på att många arbetsgivare kan bli lite sura om du tar ut sjuklön efter en sån planerad och icke nödvändig operation. För att skapa god stämning på arbetsplatsen kan det därför vara bättre att lösa det genom att ta semester.

Saker att tänka på efter en operation

Direkt efter en operation är det i de flesta fall olämpligt att köra bil. Det gäller särskilt om du blivit sövd, men det kan finnas många andra faktorer som påverkar din körduglighet. Även om du inte behöver ligga kvar på sjukhus en längre tid kan det vara bra att lösa så att någon hämtar dig, eller att du tar en taxi hem.

För att du ska återhämta dig optimalt är det bra att planera för att kunna vila och äta bra. Se till att ha gott om läsbart hemma. Kanske till och med flytta in TV:n i sovrummet. Alkohol är oftast något som påverkar läkning negativt så håll dig till vatten och andra icke-alkoholhaltiga drycker. Om du är riktigt välplanerad gör du matlådor och fryser in innan för att slippa hålla på och laga mat. Take away är givetvis också ett alternativ. Om du är konvalescent är det helt okej att unna dig att köpa hem mat.

Om du har fått ett träningsschema av din läkare eller sjukgymnast är det viktigt att du följer det. Både att du gör övningarna och att du inte försöker träna för mycket. Träning är i nästan alla fall viktigt för att återhämta dig, men också en risk för att du ska slita upp operationssår och liknande.