Allergi är en vanlig sjukdom

Allergi är en folksjukdom som många har. Det finns olika typer av allergier, allt från nötallergi till pollenallergi. Den allra vanligaste allergin är mot pollen eller pälsdjur. Allergi beror på att du är överkänslig mot ett ämne. Lättare allergier som ger besvär som klåda, snuva, nysningar och olika ögonsymptom går att behandla med receptfria preparat. Är du ute efter ett receptfritt läkemedel ska du testa Loratadin som hjälper mot tillfälliga allergiska besvär. Detta receptfria läkemedel kan du kombinera med ögondroppar eller nässpray. Om dina allergiska besvär kvarstår efter sju dagar eller om du har blivit sämre ska du alltid uppsöka en läkare. Det kan vara så att du kan behöva något annat för att få lindring.

Svårare allergier ska alltid sjukvården bedöma

Vid kraftigare allergiska reaktioner ska du alltid uppsöka sjukvård. En kraftig allergisk reaktion, även kallad anafylaktisk chock, kan påverka luftrören och då vara direkt livshotande och kräver akutvård. Du ska också uppsöka vård om du får mycket klåda i halsen, svullna läppar och kliande utslag.

Receptfria läkemedel hjälper mot lättare allergier

Om du vet att du är allergisk mot något är det bäst att försöka undvika det du är allergisk mot. Pollen och kvalster är sådana saker som det är svårt att skydda sig mot. När pollensäsongen är igång kan det krävas läkemedel under hela perioden. De flesta som har pollenallergi behöver ingen vård utan klarar sig med receptfria läkemedel. Receptfria läkemedel med antihistamin hjälper ofta mot bland annat pollen, damm och kvalster.

Symptom på allergi ser olika ut

Vad som orsakar allergi är att kroppens immunförsvar reagerar mot vissa saker som den borde tåla. Ibland kan allergier vara för att du inte har utsatts för allergenen, som en nöt, men det kan också vara tvärtom att du har fått en överexponering. Symptomen på allergi skiljer sig beroende på vad det är som framkallat allergin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *